link click to see more posizione cellulare tramite imei localizador movil s2 spybubble

IDC

   
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color
  • green color
  • blue color
Печат Е-мейл
ВЕСТНИК 168 ЧАСА
ПАРКЕТ Е ФРЕНСКА ДУМА


Името на паректа идва от Франция, където го наричали “малък парк” или parque, parquet. През 14 век той става част от големите зали, застлани с килими и предназначени за аудиенции. Постепенно килимите били изместени от дървените подове, направени от малки плочки. Оформено по този начин, подовото покритие било наречено паркет. По онова време любим материал за паркета бил смърчът. Неговият рисунък, запазил популярност и в наши дни, пруският крал Фридрих Велики смятал за “кралски”.

През 18 век с паркет се застилали подовете на къщите на аристократите. От различна по цвят дървесина се оформяли цели картини. Така нареченият художествен паркет се е запазил на много места по света. Такъв днес може да се види не само във Франция, но и в Русия- Останкинския дворец в Москва, зимния дворец в Санкт Петербург, летните резиденции на руските императори- Петерхоф, Царско село и т.н. Направата на сложнитеи изискани подове се възлагала на знаменити архитекти, като се използвали не само традиционна дървесина, но и екзотични дървета- палисандър, червено и розово дърво, абанос. Паркетът, сътворен по този начин, напомнял на разкошни килими. Освен това изкусните майстори се научили да използват свойството на дървесината да отразява светлината в зависимост от направлението на влакната. Така се получили паркети с удивително многообразие на тонални игри.

Още статии от вестник "168 Часа"
 

За нас

Интер Дизайн Център е вносител и производител на висококачественни паркети, мазилки, мебели и бани. Ние предлагаме комплекс от услуги - от идеите и оформянето на проекти, до избора и реализирането им на обекта. Прочети повече ...